pátek 26. června 2015

Kdo jsou baroci

Barok je subkultura, která se začala objevovat v roce 2010. Zajímavé je, že tento směr vzniknul právě u nás, v české republice. Postupně se rozmahá už i v Německu, Polsku, Francii i Anglii a dalších evropských státech.



Barokové nevycházejí z žádné jiné subkultury, tvoří vlastní ojedinělý proud. Jejich vzorem je baroko, doba 17. a 18. století. Ačkoli tento styl byl v počátcích spíše o oblékání, postupně se z něj začal stávat i životní styl.

Barokové tedy nosí oblečení, které vám evokuje barokní dobu. Nemusí to být nutně krinolína s korzetem a parukou (ačkoli tohle je typický barokový outfit), může to být prostě jen o barvách a materiálech. Můžete mít na sobě kalhoty, můžete mít černou barvu, můžete být i naprosto futurističtí, jen to musí působit barokně. Je na vás, v čem se barokem inspirujete - silueta, barvy, zdobení atd.

Klasický barok kopíruje dobovou módu. Krinolína, paruka nebo lokny, úzký pas v korzetu, spousta mašlí a pentlí, krajkové zdobení, mohutné zlaté prsteny, bílý pudr a odhalená šíje. U mužských oděvů dlouhé kabátce, střevíce, mašlovité podvazky, řasené košile, fiží, alonžované paruky, hranaté klobouky.

Baroci jsou unisexoví - tedy ženy můžou nosit mužské oděvy a naopak.

Správný barok miluje baroko se vším všudy - barokní oblékání, ale i nábytek, interiér, kostely, zámky, barokní sochy. K baroku patří i záliba v 19. století, které z baroka vychází. Na od viktoriánské doby je ale více okázalé a méně upjaté.

Baroci se rádi fotí u předmětů, které jsou ryze z dnešní doby a tím zvyšují kontrast svého historizujícího oděvu vůči moderní technice.



Pozor! Barok není kostým. Barok je váš styl oblékání. Můžete si ho vzít do zámku, ale i do práce nebo na koncert

Oficiální blog baroku: http://baroci.blogspot.cz/

Také jste propadli tomuto stylu? Líbí se vám?

4 komentáře:

  1. Zajímavá subkultura, slyšela jsem o ní poprvé asi před rokem. Chystáš se sem dát i něco o konrkétních odvětví baroku?

    OdpovědětVymazat
  2. Barok je prostě nejlepší! Marie Karolína

    OdpovědětVymazat
  3. Supr článek:-) Baroka nosím asi 2 roky. Nejvíc se mi líbí temný barok.

    OdpovědětVymazat
  4. Super článek Yolando! :) mimochodem, brzy bude oficiání sraz baroků, tak se připravuj a vybírej outfit, více informací dám v nejbližších dnech na oficiální web. :)

    OdpovědětVymazat